יזמים רבים מגיעים אלינו עם רעיון וטוענים שהם רשמו פטנט. "רשמתי פטנט" הם אומרים לי בעת הפגישה הראשונה אצלינו במשרד… "האם יש לך מספר פטנט?" אני שואל? לא… אההה.. רשמו לי בעצם… וכאן מתחיל היזם להתבלבל…
רוב היזמים המגיעים אלינו לא מבחינים בין המינוחים השונים של קניין רוחני ולאחר בירור מעמיק קצר אנו למדים שהם בעצם הגישו בקשה לפטנט זמני ואני אנסה להסביר בקצרה את ההבדלים:
בשנת 1995 משרד הפטנטים של ארה"ב, USPTO, החליט לאפשר לאנשים שאין להם תקציבים גדולים את האפשרות להגיש בקשה לפטנט זמני.
פטנט זמני הוא סוג של בקשת פטנט הקובעת מועד הגשה מוקדם לאמצאה, אך אינה מבשילה לכדי פטנט שניתן אלא אם מוגשת בקשת פטנט רגילה שאינה זמנית בתוך מסגרת זמן של 12 חודשים מיום הגשת בקשת הפטנט הזמני.
בארצות הברית, ניתן להגיש בקשת פטנט זמנית למשרד הפטנטים והסימנים המסחריים של ארצות הברית (USPTO) ועליה לכלול תיאור כתוב של ההמצאה וכל שרטוט או דיאגרמה הדרושים להבנת ההמצאה.
פטנט זמני איננו נבחן ותאריך ההגשה למעשה מעגן את התאריך עבור מגיש הבקשה, כך שאם יבחר להגיש בקשה מלאה לפטנט במהלך 12 החודשים העוקבים העומדים לרשותו בהליך של פטנט זמני בקשה מלאה לפטנט, תאריך הבקשה של הפטנט המלא אשר תוגש, תשוייך לתאריך הגשת בקשת הפטנט הזמני.
היתרונות החזקים של בקשה לפטנט זמני הנם:
- היא זולה מבקשה מלאה לפטנט אשר נבחנת,
- מספקת לממציא תאריך עדיפות
- מאפשרת לממציא להשתמש בביטוי " Pend." עד 12 חודשים מיום הגשת בקשת הפטנט הזמני ובזמן שהוא מפתח ומשכלל את המצאתו.
במידה ותוך 12 חודשים מיום הגשת בקשת הפטנט הזמני לא תוגש בקשה לפטנט מלא, יפוג תוקף בקשת הפטנט הזמני ועם תפוגה זו יפוג תאריך העדיפות של הממציא! זאת אומרת שבמידה ויזם מגיש בקשה לפטנט זמני על רעיון X ב-1/1/2023 עומדים לרשותו 12 חודשים, קרי עד ה- 31/12/2023 כדי להגיש בקשה לפטנט מלא על רעיון X. במידה ויבחר לממש את זכותו ולהגיש בקשה לרעיון X, נניח ב- 30/10/2023, תאריך הגשת הבקשה ישוייך ליום הגשת הבקשה של הפטנט הזמני, קרי 1/1/2023 ולכן במידה ומשהו אחר מגיש בקשה לפטנט על אותו הרעיון לאחר שהיזם המקורי הגיש את הבקשה לפטנט הזמני, נניח ב-1/6/2023, בוחן הפטנטים ייתן ליזם שהגיש פטנט זמני את הפטנט היות והוא היה ראשון שהגיש פטנט זמני ויש לו תאריך עדיפות על היזם השני.
במידה ולא יבחר להגיש בקשה מלאה לפטנט במהלך 12 החודשים מיום הגשת בקשת הפטנט הזמני, יפוג תאריך העדיפות כך שאם יגיש בקשה לפטנט מלא בשנת 2024 לדוגמה, יום רישום הבקשה ישוייך לשנת 2024 ובמצב זה היזם השני יקבל את הזכות לקבלת רישום הפטנט על שמו היות והגיש אותה ב-1/6/2023 ותאריך העדיפות נמצא אצלו
כמובן שלנושא יכולות להיות חריגות והיבטים משפטיים רחבים אחרים שלא נכנס אליהם במאמר זה. על מנת לקבל ייעוץ מקצועי חלה על היזם חובת פגישה עם משרד עורכי דין ועורכי פטנטים מקצועיים! חברת ATI עובדת במשותף עם משרדי רישום פטנטים מובילים בישראל ותוכל להמליץ ליזם עם איזה משרד כדאי לו להתייעץ וזאת לפי סוג המוצר אותו יבחר לפתח.
היית רוצה שנסייע לך בהכנה של רישום המוצר שלך לפטנט?
במידה ואתם זקוקים לפיתוח אב טיפוס, בניית אבטיפוס, ייצור אב טיפוס, פיתוח מוצרים, רוצים בפיתוח מוצר חדש אשר זקוק לתכנון מוצר, מחפשים סטודיו לעיצוב מוצר כדי להגיע לרמת עיצוב מוצר גבוהה ביותר ואין לכם שום דרך לאתר חברות עיצוב מוצר כדי שיתנו שירות בנושא עיצוב מוצרים ופיתוח רעיון למוצר או פיתוח מכונות, דעו לכם כי אנו נותנים שירותים מקיפים בכל שלבי פיתוח מוצר ועד דוח מלא המכסה את כל שלבי עלות פיתוח מוצר וזאת מרעיון למוצר ועד שילוח ליעד הסופי, כי אנחנו חברה מקצועית לפיתוח מוצר משלב הרעיון ועד למוצר סופי ועובד!
נשמח לסייע לכם בהבאת הרעיון שלכם למוצר מוגמר, סופי ועובד!
לפרטים יש ליצור קשר באמצעות דף צור קשר בלינק: Contact Us