אנשים רבים מסתובבים שנים עם רעיון מדהים לפיתוח מוצר שעליו הם חשבו. הרעיון יכול לנבוע מהכרות עם שוק מסויים או צורך של קהל מסויים… אבל למרות שהם רואים את המוצר לנגד עיניהם, הם עדיין לא הצליחו באמת לפתח אותו ולהפוך אותו לעסק משמעותי.
למה זה קורה? פעמים רבות, למרות שאותו אדם הוא נבון ובעל נחישות רבה, פשוט אין לו את הידע הדרוש כדי לקדם פיתוח מוצר באופן אפקטיבי, שיעזור לו להפוך את הרעיון למוצר מוחשי שיכול להמכר.
כאן בדיוק אנחנו נכסים לתמונה. ב- ATI אנחנו מביאים ליזמים פרטיים או חברות עשרות שנות ניסיון בפיתוח מוצר. בזכות הניסיון שלנו כבר עזרנו למאות יזמים לעבור תהליך של פיתוח מוצר אפקטיבי, שרבים מהם הפכו לעסקים משגשגים. איך אנחנו עושים את זה?
הכל קשור לתהליך פיתוח המוצר שפיתחנו לאורך השנים. מדובר בתהליך מוכח עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, שכולל מספר שלבים מרכזיים, כל אחד מהם קריטי לפיתוח מוצר איכותי שניתן לשווק. מיד נבין מהו כל שלב, ומה חשיבותו בתהליך.
שלב 1 בפיתוח מוצר: מסמך PRD
כדי לעשות פיתוח מוצר צריך קודם להבין באופן מסודר מהו המוצר, מה הוא אמור לעשות, והאם בכלל ניתן לפתח אותו במסגרת החזון הראשוני של היזם. לכן, תהליך פיתוח מוצר מתחיל עם יצירת מסמך Product Requirements Document, או בקיצור, מסמך PRD.
מסמך PRD הוא המקום שבו לראשונה היזם רואה מפרט של כל הדרישות שלו באופן מסודר. את המסמך אנחנו מכינים לאחר פגישות עם היזם שבהן הוא משתף איתנו כמה שיותר פרטים על המוצר, והוא משקף את הבנתנו לגבי פיתוח המוצר הנדרש מכל הבחינות – פונקציונאליות, מידות, דרישות טכנולוגיות, תווי תקן נדרשים, חומרים בהם יעשה שימוש בפיתוח המוצר, ועוד.
תפקיד חשוב נוסף של המסמך הוא למקד את היזם מבחינת ציפיות. במידה ולא ניתן לעמוד בחלק מדרישות היזם, נציין זאת במסמך ה- PRD ונציע אלטרנטיבה במידת הניתן. באופן זה, מסמך ה- PRD הופך להיות הקו המנחה אשר לאורו יפותח המוצר ויתנהל הפרויקט.
שלב 2 בפיתוח מוצר: איתור ספקים ויצרנים
אנחנו מכנים שלב זה בפיתוח המוצר בתור Sourcing. בעזרת מסמך ה- PRD שיצרנו בשלב הראשון של פיתוח מוצר, אנחנו יודעים מהם הפרמטרים שאנו צריכים לשאוף אליהם מבחינת ייצור ופיתוח המוצר. ולכן, אנחנו יכולים להתחיל לחפש יצרנים, ספקים ושותפי פיתוח נוספים.
שלב זה אפשרי תודות לתשתית שהקמנו לאורך שנות פעילותנו הרבות. לאורך השנים עזרנו למאות יזמים עם פיתוח מוצר, וכך יצרנו רשת קשרים ענפה עם יצרנים וספקים בסין וארצות אחרות. לפיכך, כיום כאשר אנחנו מגיעים לשלב ה- sourcing בפיתוח מוצר, באפשרותנו להמליץ על יצרנים בעלי הבנה ומשאבים בפיתוח המוצר הנדרש. במקביל, במידה ועומד בפנינו פיתוח מוצר שאינו תואם את השותפים הקיימים, אנחנו כבר יודעים כיצד ליצור מכרז ולהפיץ אותו לגורמים רלוונטיים שעשויים להיות מתאימים. לדוגמה, ממש לאחרונה עזרנו בפיתוח מוצר ליזם שפיתח כלי עבודה לילדים. מתוך השותפים הקיימים לא מצאנו אחד שענה לדרישות מסמך ה- PRD שיצרנו עבור אותו יזם, ולכן יצאנו במכרז. עשרה יצרנים נרשמו למכרז הזה, מתוכם מצאנו את זה הכי מתאים מבחינות של ידע, משאבי ייצור ועלות ללקוח.
שלב 3 בפיתוח מוצר: תחילת פיתוח
לאחר שאיתנו את היצרן והספקים המתאימים, העברנו להם את מסמך ה- PRD והחתמנו אותם על הסכם סודיות, מתחיל שלב הפיתוח. אנחנו עובדים עם הצוות שלנו בארץ ובמקביל עם היצרן בחו"ל כדי לבצע עיצוב מוצר, תכנון הנדסי, פיתוח מעגלים אלקטרוניים, וכל מה שצריך כדי להשלים את פיתוח המוצר. תוך כדי העבודה עולים אתגרים ואנחנו מוצאים פתרונות, עולים רעיונות לשיפור ותובנות חשובות נוספות.
אלמנט חשוב נוסף שמתבהר במהלך השלב הזה של פיתוח המוצר הוא העלות הסופית של ייצור יחידה. בשלבים המוקדמים יותר של פיתוח המוצר אנחנו מסוגלים לספק הערכה לגבי עלויות הייצור, אולם לאחר שהמוצר מתגבש, העלות הסופית של ייצור יחידה הופכת לברורה ומוחשית יותר.
שלב 4 בפיתוח מוצר: יצור אבטיפוס
לאחר שהפיתוח מתקדם וכל הרכיבים השונים של המוצר מוכנים, אפשר להתחיל בייצור אבטיפוס. שלב זה בפיתוח המוצר כולל גם את יצירת הכלים שבאמצעותם ניתן יהיה לייצר את המוצר באופן המוני, כמו תבניות פלסטיקה, מעגלים מודפסים, ועוד.
שלב 5 בפיתוח מוצר: בדיקות לאבטיפוס ליחידות ראשונות
ייצור אבטיפוס הוא רגע מרגש מאוד עבור היזם, וגם עבורנו. זו הפעם הראשונה שבה רואים את המוצר בגרסתו המושלמת. אבל מעבר להתרגשות, חשוב לזכור שייצור אבטיפוס הוא שלב קריטי בפיתוח המוצר והבטחת איכותו.
האבטיפוס, וכן מספר יחידות ראשונות של המוצר, ישלחו למספר גורמים חשובים: היזם, כדי שיוכל לבדוק את המוצר ולוודא שהוא תואם את החזון שלו. יחידות נוספות נשלחות גם אלינו לביקורת QA, משווקים או שותפים של היזם, ולעיתים אפילו לקבוצות ביקורת מטעמו, כדי לזהות את תגובת הקהל למוצר. גורם חשוב נוסף שנשלחת אליו יחידה היא מעבדת תקינה. מדובר בגורמים שמוסמכים על ידי המדינה לבצע בדיקות תקינות למוצרים, ובמידה והם עוברים את המבדקים, להעניק להם תו תקן. תו זה חשוב מאין כמוהו בהמשך תהליך פיתוח המוצר, אחרי השילוח (שלב 7), שכן בלעדיו משלוח המוצרים עלול להתעכב במכס.
שלב 6 בפיתוח מוצר: ייצור סדרתי
אנחנו כבר בשלב הכמעט אחרון של פיתוח המוצר, וההתרגשות בשיאה! שלב זה מגיע אחרי שהגיע הפידבק מהיזם, מאיתנו, מקבוצות הביקורת, וגם מהמעבדות שנועדו להעניק למוצר תו תקן. אנחנו מרכזים את כל הפידבק שהגיע לגבי המוצר, מיישמים את ההערות הרלוונטיות, ו… מתחילים בייצור סדרתי!
במסגרת שלב זה של פיתוח המוצר, המפעל ייצר כמות יחידות בהתאם להגדרת היזם, וזו למעשה תהיה סדרת הייצור הראשונה שנמכרת לקהל. איך היא תגיע לציבור? במהלך שלב 7 כמובן…
שלב 7 בפיתוח מוצר: שילוח
שילוח הוא השלב האחרון בתהליך פיתוח המוצר, והשלב האחרון שבו ATI מלווים את הלקוח. בשלב זה אנחנו עוזרים ליזם להביא את היחידות שיוצרו לנמל לטובת שילוח ללקוחות ברחבי העולם. השלב הזה כולל סיוע בהתנהלות מול גורמי השילוח (Shipping), שילוב עמיל מכס מטעמנו שמתמחה בהתנהלות מול הרשויות, וכל מה שצריך כדי שמשלוח המוצרים הראשון יגיע למחסן הלקוח. כדי לקרוא עוד על שלב מעניין זה בקרו בכתבה בנושא שילוח שכתבנו.
אלו היו 7 השלבים המרכזיים בתהליך פיתוח מוצר שפיתחנו אצלנו ב- ATI. בעזרת תהליך זה והשלבים השונים שלו עזרנו כבר למאות יזמים להגשים חלום, ולהפוך את המוצר שדמיינו למוצר אמיתי שניתן למכור ולבנות סביבו עסק. אם גם אתם חושבים על פיתוח מוצר אבל לא יודעים איפה להתחיל, צרו איתנו קשר.